Politika

Pokreti i stranke prilaze Zdravoj Srbiji

Na prethodnim lokalnim izborima Zdrava Srbija je prošla relativno dobro: u lokalnim skupštinama preko 80 odbornika, u 21 gradu i opštinama i za prethodne tri godine formirano je blizu 100 opštinskih i gradskih odbora stranke, a očekuje se da do narednih izbora sa odborima bude pokrivena cela Srbija.

Zdrava Srbija, na jednoj strani, ima svoju ozbiljnu bazu „sigurnih glasova“, ali se ona može proširiti samo ukoliko, eventualno, uđe u koaliciju sa onim političkim subjektima koji mogu da probude taj neophodni „sinergetski efekat“. Od danas je u Zdravoj Srbiji i jedna mlada, časna i hrabra lekarka koja, kao i njen Pokret, već godinama živi za Srbiju i ne da na Srbe i Srbiju.

Pokret „Živim za Srbiju“, na čijem je čelu Jovana Stojković, je kolektivno pristupio Zdravoj Srbiji, potvrdio je na Glavnom odboru stranke predsednik Zdrave Srbije Milan Stamatović.

Obraćajući se odbornicima i članstvu Zdrave Srbije, Stamatović je podsetio da je Zdrava Srbija jedinstvena po tome što je rođena u provinciji, a onda je sistemom koncentričnih krugova, počela da se, iz Zapadne Srbije, širi ka ostatku zemlje, pa i prema Beogradu.

„Srbiju i srpski narod su, kroz vekove, branili i odbranili, ali i othranili i prehranili, srpski opanak i srpska šajkača, odnosno srpski seljak i domaćin, i zato unutrašnjosti i rubnim područjima Srbije moramo da posvetimo posebnu pažnju, koja podrazumeva i posebna izdvajanja i subvencije iz državnog budžeta. To nije nikakvo političko ili partijsko, već pitanje ostanka i golog opstanka, pitanje državne i nacionalne bezbednosti. Jedino se tako može stati na put pošasti „bele kuge“ koja preti da opustoši ogromna područja naše zemlje“, dodao je Stamatović.

Jovana Stojković, doskorašnji predsednik Pokreta „Živim za Srbiju“ se zahvalila, kako je istakla, na časti i poverenju koje joj je ukazano od strane Zdrave Srbije.

„U politici retko možete da nađete nekog korektnog partnera koji drži reč. Mi smo to pronašli u Zdravoj Srbiji i to je glavni razlog zbog koga smo odlučili da nastavimo našu saradnju. Program Zdrave Srbije uvek mogu potpisati, tu nema nikakve ideološke razlike i to je program koji nije samo na papiru već on je životan, pogotovu ovde na Zlatiboru. Politiku, od predsednika države do najnižeg lokalnog činovnika, moramo vratiti da služi narodu i ja ću rado biti deo tog procesa“, istakla je Stojković.

Zdrava Srbija smatra da je ekonomski razvoj Srbije uslovljen domaćim i inostranim faktorima i da su naše komparativne prednosti poljoprivreda i turizam. Takođe, Zdrava Srbija je odlučno protiv uvođenja sankcija Ruskoj Federaciji koje su se u mnogim zemljama koje su ih uvele pokazale ekonomski kontraproduktivnim, ali, još važnije: Ruska Federacija je, uz Narodnu Republiku Кinu, najsnažniji garant teritorijalnog integriteta Republike Srbije, to jest opstanka Кosova i Metohije u njoj, ali i garant opstanka Republike Srpske kao srpskog entiteta u BiH.

S obzirom da izbori nisu isključeni ni do kraja ove godine, a verovatno će ih, osim redovnih na lokalnom, 2024. godine, biti i na još nekim nivoima – predlažem da Zdrava Srbija izađe na izbore na svim nivoima. Preovlađujući stav našeg članstva je da se na lokalne, opštinske, gradske i pokrajinske izbore izađe samostalno. Zdrava Srbija bi i na eventualne vanredne parlamentarne izbore izašla samostalno, osim ako ne dođe do podizanja ili uvođenja stepenastog izbornog cenzusa. Takođe, Zdrava Srbija će i dalje insistirati da, u skladu sa Ustavom i Zakonom o lokalnim izborima, predsednik Narodne skupštine Srbije, napokon, posle 10 godina, raspiše i lokalne, opštinske i gradske izbore na teritoriji južne srpske pokrajine Кosova i Metohije“, zaključio je Stamatović.

Foto: Zdrava Srbija

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button