Politika

Skupština opštine Čajetina usvojila budžet za narednu godinu

Na šestoj sednici Skupštine opštine Čajetina izglasan je budžet za narednu 2021. godinu. Na ovoj sednici usvojena je Odluka o budžetu opštine za 2021. godinu gde su prihodi i primanja sa prenetim sredstvima planirani  u iznosu od 2.301.000.000,00 dinara.

„U 2020. godini prihodovano je više sredstava nego što je budžetom planirano, a do kraja godine očekuje se da će prihodi biti veći do 10% u odnosu na planirana sredstva u tekućoj godini. Opština Čajetina jedna je od retkih opština u Srbiji koja je rebalansom povećala sredstva prihoda u budžetu i realizovala taj plan“, kaže predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić.

On je naglasio da je u ovoj godini završen veliki broj kapitalnih investicija kao što su gondola, postrojenje za preradu otpadnih voda, rekonstrukcija Kraljevog trga, Tržnog centra i šireg centra Zlatibora, ali je i u budžetu za 2021. godinu planiran značajan iznos sredstava za investicije.

Za putnu infrastrukturu, za izgradnju puteva i ulica kao i za rekonstrukciju postojećih saobraćajnica, planirano je oko 250 miliiona, planirana su sredstva za prvu fazu radova na izgradnji vodovoda Sušičko vrelo, od Sušičkog vrela do Žigalskog visa sa rezervoarom, zatim je planirana delimična zamena magistralnog cevovoda od Ribničkog jezera do Zlatibora kao i sanacija fabrike za preradu vode u Ribnici i izgradnja rezervoara od 2000 kubnih metara na samom Zlatiboru.

Pored pomenutog, planirana su i sredstva za izgradnju reciklažnog dvorišta, izgradnju radionica, garaža i upravne zgrade KJP „Zlatibor“ kao i sredstva za formiranje groblja na Zlatiboru. Značajna sredstva su planirana i za tekuća održavanja, za izgradnju nove javne rasvete i zamenu postojećih svetiljki sa led sijalicama u cilju uštede energije, planirana je i izgradnja nekoliko novih dečijih igrališta, kao i uređenje postojećih.

Predsednik Skupštine opštine Čajetina istakao je da je budžet opštine Čajetina za 2021. godinu razvojni, a da je pri tom značajna pažnja posvećena i socijalnim davanjima, ulaganjima u poljoprivredu, kao i u turizam i promociju turističkih potencijala Zlatibora. Odbornici su usvojili odluku da se na Republiku Srbiju prenesu, bez naknade, akcije koje opština Čajetina ima u PD HIP Petrohemija Pančevo. Za tri investitora usvojen je zahtev da im se rok za zaključenje ugovora produži do 24. decembra 2020. godine. Usvojeno je rešenje o otkupu jedne stambene jedinice u okviru zgrade izgrađene za izbegla i interno raseljena lica.

Na samoj sednici su dodeljena priznanja povodom Dana opštine  koja nisu uručena juna meseca zbog pandemije korona virusa. Dobitnici nagrade „Dimitrije Tucović“ su Anđela Peković, tada student završne godine Pravnog fakulteta u Beogradu, Košarkaški klub „Zlatibor“ iz Čajetine, Fudbalski klub Zlatibor i Javno Komunalno Preduzeće Vodovod Zlatibor. Dobitnik zahvalnice „Zoran Tmušić“ koja se dodeljuje za humanost i ljudskost u teškim vremenima, je Aleksandar Ilić Puke sa Zlatibora. Dobitnik najvišeg priznanja opštine Čajetina, Zlatiborske povelje, ove godine je Komunalno javno preduzeće „Zlatibor“.

 

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button