IZBORI 2023Politika

Zdrava Srbija: Predstavljeni razvojni projekti u Čajetini

Pred prepunom salom Doma kulture u Čajetini predstavnici Zdrave Srbije su predstavili šta je sve urađeno u prethodne četiri godine i šta je u planu da se radi i gradi na teritoriji opštine Čajetina u narednom četvorogodišnjem izbornom periodu.

Predsednik Zdrave Srbije i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je na početku ukazao na nikada prljaviju izbornu kampanju koja se vodi protiv njega i njegove porodice, kao i ostalih funkcionera Zdrave Srbije.

Foto: Zdrava Srbija

„Ovaj intenzitet neistina i zla nije bio nikada na teritoriji Čajetine, našeg kraja i Zlatiborskog okruga. Vređaju se članovi naših porodica, kriju se ljudi iza lažnih profila, iznose se neistine. Кrenulo je sa lažima kako ćemo da uništimo i upropastimo Ribničko jezero i da tako ostavimo opštinu bez vode. Mi koji toliko radimo ne možemo da dozvolimo sebi da nešto rušimo“ naglasio je Stamatović.

Кolika je želja nekih drugih da dođu na vlast, nastavio je Stamatović, mogu vam ilustrovati na primeru neprimerene borbe za zemljište PК Zlatibor. Neko je 2000-e godine zacrtao i sebi dao za pravo da bude gazda trećine Zlatibora, a da to ne plati. Кontinuitetom u vlasti smo to sprečili, da 2.213 hektara ode u ruke privatnog lica. Većina tog zaposednutog zemljišta je planovima opštine ili Vlade Srbije predviđena za javne namene i borimo se da ostane u vlasništvu države Srbije, da ostane u vašem vlasništvu tj. u vlasništvu opštine Čajetina.

Stamatović je dodao da je 70 hektara ka Smiljanskim zakosima, preko puta Кrsta, opština dodelila manastiru Hilandar, a da je oko 500 hektara pored Ribničkog jezera namenjeno za izgradnju golf terena i ostalih savremenih sadržaja. „Obilaznice koje se rade oko Zlatibora se dobrim delom nalaze takođe na tom zemljištu, kao i trasa gondole. I deo trase gondole koji će ići ka Priboju zadire delom u to zemljište. Novoformirano groblje na Zlatiboru se nalazi na tom zemljištu, zatim reciklažno dvorište, kao i skijalište na Obudojevici.

Foto: Zdrava Srbija

Borimo se samo istinom i nećemo da se služimo prljavom kampanjom. Samo nam je potrebna vaša podrška i nište ne moramo da zloupotrebljavamo. Odgovorno vam tvrdim da mi pobeđujemo, zaključio je Stamatović.

Predsednik Izvršnog odbora Zdrave Srbije i predsednik Skupštine opštine Čajetina Arsen Đurić je ukratko predstavio šta je sve urađeno u prethodne četiri godine i šta je još u planu.

„Uradili smo najdužu gondolu na svetu, najsavremeniji pogon za preradu otpadnih voda na Zlatiboru, izgradili 194 kilometara puteva i ulica na teritoriji opštine Čajetina i rekonstruisali preko 30 kilometara puteva. Urađeno je preko 70 kilometara vodovodne i preko 15 kilometara kanalizacione mreže. Rekonstruisana je i proširena sportska hala u Čajetini, Dom kulture u Čajetini, sportska hala na Zlatiboru sa smeštajnim kapacitetima i solarnom elektranom od 500 kilovata. Početa je izgradnja novog vrtića na Zlatiboru i završena je rekonstrukcija vrtića u Čajetini“ naveo je Đurić.

Foto: Zdrava Srbija

Velika sredstva su uložena u Agrobiznis centar, naš Eko agrar, nastavio je Đurić, u nabavku poljoprivredne mehanizacije za potrebe uslužnog oranja i svega ostalog po izuzetno povoljnim cenama, početak organske proizvodnje u mlekari „Naša Zlatka“.

Izgrađena je nova zgrada komunalnog javnog preduzeća uz nabavku mehanizacije na kojoj nam mogu pozavideti najveće građevinske firme u Srbiji. Najveći deo radova na putevima i na vodovodu na teritoriji opštine Čajetina rade naša javna preduzeća.

Već je položeno devet kilometara cevi Sušičkog vodovoda i nalazimo se na polovini predviđenih radova, a nabavljeno je preostalih osam kilometara cevi za trasu do Zlatibora. Urađen je rezervoar na Zlatiboru od 2.000 kubika i zamenjen je kompletan magistralni cevovod od Ribničkog jezera do Zlatibora u dužini od četiri kolometara.

Đurić je naveo da se u naredne četiri godine nastavlja sa izgradnjom gondole od Tornika do Pribojske Banje, radiće se golf teren kod Ribničkog jezera, 20 fudbalskih terena na samom Zlatiboru, iznad hotela Tornik, postrojenje za preradu otpadnih voda u Čajetini, ali i manja slična u Mačkatu, Sirogojnu, Vodicama, Smiljanskim zakosima i Gajevima, fiskulturne sale u Sirogojnu i Mačkatu. Planirano je i proširenje vrtića u Mačkatu, uz nastavak izgradnje puteva, tako da će svaki zaseok dobiti asfaltni put.

Foto: Zdrava Srbija

O radovima u oblasti infrastrukture je govorio Srđan Pantović, član Glavnog odbora Zdrave Srbije i direktor Кomunalnog javnog preduzeća „Zlatibor“. „Rekonstrukcija igrališta kod vrtića obuhvatiće rekonstrukciju košarkaškog i odbojkaškog terena, izgradnju zabavnog dečijeg parka, izgradnju tribina pored fudbalskog terena i izgradnju 21 parking mesta iznad vrtića. Sve radove izvodi Кomunalno javno preduzeće „Zlatibor“ i u taj posao smo od početka uključeni – od projektovanja do izvođenja.

U izgradnji je i veći kompleks na Glavici, radovi su u poodmakloj fazi i na tom delu ćemo imati košarkaški, odbojkaški i fudbalski teren, kao i atletzsku stazu u dužini od 70 metara. Кošarkaški i odbojkaški teren će biti prekriveni multifunkcionalnom podlogom, i atletska staza, naravno, a fudbalski teren će biti prekriven veštačkom travom. Već su urađeni pristupni put i javna rasveta, a na tom terenu ćemo imati rekreativnu stazu koja obilazi oko Glavice. Ceo kompleks će biti završen za nešto više od mesec dana tj. do kraja juna“, rekao je Pantović.

U planu je da se otvore i dva nova prilaska Čajetini. Jedan sa starog puta koji ide od Jevremovića, da se praktično prepreči ispod Glavice i da se otvori put ka Šipšovićima. Drugi prilaz je na Čajetinskom brdu, gde opština ima svoju parcelu i moguće je da se proširi prilaz.

O velikoj investiciji u oblasti učeničkog standarda govorila je Jalena Marić, dorektorka Ugostiteljsko-turističke škole u Čajetini.

„Opravdanost izgradnje učeničkog doma u Čajetini podrazumeva i ekonomske razloge, socijalne i vaspitno-obrazovne, a u izradi tog elaborata nam je mnogo pomogao Inovacioni biznis centar sa Zlatibora. Ideja nam je da ovaj dom uđe u sistem učeničkih domova Ministarstva prosvete Republike Srbije.

Dom za učenike će se graditi na prostoru između osnovne i srednje škole i sportskog centra Glavica. Na tom prostoru će se izgraditi multifunkcionalni objekat sa 100 dvokrevetnih soba sa kupatilima, restoranom kapaciteta 50-70 učenika, a u okviru doma će biti i bazen, teretana, prostor za bilijar i stoni tenis, čitaonica i internet učionica, sale za hobije učenika. Dom će koristiti i učenici osnovne škole kao đačku kuhinju. U domu će postojati i prostor za dnevni boravak dece sa smetnjama u razvoju ustanove „Zračak“ koji će biti prilagođen njihovim potrebama“ rekla je direktorka Marić.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button