Društvo

Poseta japanskog ambasadora i “Dan japanske kulture” na Zlatiboru

Turistička organizacija Zlatibor, u saradnji sa vladinom organizacijom Jica iz Japana, organizovale su u petak, 1. septembra “Dan japanske kulture” u Kulturnom centru Zlatibor. Na ovoj jedinstvenoj manifestaciji prisustvovao je i ambasador Japana u Srbiji, Akira Imamura.

Sa ciljem da se predstavi i približi kultura ove daleke azijske zemlje, svim zainteresovanima su predstavljene kreativne radionice (origami i japanska kaligrafija), oblačenje tradicionalne japanske nošnje (jukata i happi), degustacija tradicionalnog japanskog zelenog čaja i japanske poslastice (Moči).

Veliku pažnju privukli su i seminari na temu „Turizam u Japanu“, kao i „Japanske anime i stripovi“, koje je pratilo izvođenje japanske muzike. Posetioci su mogli da iskuse i japanski tretman stopala Ashiyu. Japanski dan se završio projekcijom japanskog filma “Every day a good day”, drame iz 2018. godine.

Pored prisustva „Danu japanske kulture“ ambasador je tokom boravka na Zlatiboru, upoznao raznovrsnu turističku ponudu ovog planinskog centra. Tom prilikom posetio je najposećeniji speleološki objekat, Stopića pećinu, upoznao simbole Zlatibora na Kraljevom trgu gde je prisustvovao večernjoj projekciji na multimedijalnoj fontani na jezeru, dok mu je veliku pažnju privukla i vožnja najdužom panoramskom žičarom na svetu „Gold gondolom“. Obilazak prirodnih lepota, atrakcija i sadržaja kojima Zlatibor raspolaže, degustacija tradicionalnih gastronomskih specijaliteta i ljubaznost lokalnog stanovništva uverila su goste Zlatibora u prestižno zvanje turističkog lidera među planinama Srbije.

Japanska agencija za međunarodnu saradnju (Jica) obezbedila je stručnog konsultanta iz Japana za Turističku organizaciju Zlatibor u periodu od dve godine. To je volonterka Takako Sakai, koja boravi i radi u Turističkoj organizaciji Zlatibor u okviru programa „Japanski volonteri za međunarodnu saradnju“. Dan japanske kulture na Zlatiboru podržali su i ostali volonteri iz “zemlje izlazećeg sunca“ koji trenutno žive I rade širom Srbi

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button