Društvo

Primarna selekcija u Čajetini

U opštini Čajetina održan je sastanak čelnika opštine Čajetina sa predstavnicima Stalne konferencije gradova i opština, Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona, KJP „Zlatibor“, EISP 2 programa, uz učešće predstavnika ambasade Švedske. Na sastanku je bilo reči o paketu podrške u oblasti upravljanja otpadom koju je opština Čajetina dobila od Vlade Švedske.

U okviru serije radionica na temu upravljanja otpadom i uvođenja primarne selekcije otpada u opštini Čajetina koje se realizuju kroz program “Podrška lokalnim samoupravama na putu ka EU – Druga faza”, održan je sastanak predsednika opštine Čajetina sa predstavnicima Švedske ambasade, Švedskom asocijacijom lokalnih vlasti i regiona, Stalne konferencije gradova i opština i predstavnicima KJP „Zlatibor“ kao nosioca projekta.

„Mnogo toga smo naučili sa studijskih putovanja, ali i kroz podršku od vas. Koristim ovu priliku da se zahvalim na ovoj saradnji, ali i da istaknem da smo se i mi trudili da sa svojim skromnim resursima pratimo sva dostignuća u odlaganju čvrstog otpada. Mislim da smo na pravom putu i da ove godine možemo očekivati prve rezultate sa početkom rada reciklažnog dvorišta. Nadam se da će i druge lokalne samouprave shvatiti značaj odlaganja čvrstog otpada na zakonom predviđen način. Verujem da će se ova uspešna saradnja nastaviti i u narednom periodu, da ćete nam i ubuduće pomagati. Pored finansijskih sredstava koja su omogućena projektom, od izuzetnog značaja nam je podrška u edukativnom smislu i na tome smo zahvalni“, rekao je predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović

„ U Čajetini smo da bi ispratili napredak projekta koji se tiče upravljanja čvrstim otpadom , da vidimo kako se sve odigrava na terenu i da iz prve ruke steknemo utiske o napretku projekta. Naša poseta uključuje i obilazak lokaliteta gde se priprema infrastruktura za primarnu selekciju u okviru Strategije upravljanja čvrstim otpadom,“ rekla je Karin Mek Donald, šefica Odseka za razvojnu saradnju u ambasadi Švedske.

Ovo je godina u kojoj se u Čajetini realizuju sve aktivnosti predviđene planskim dokumentima, kao što su edukativne radionice, izgradnja centralne kompostane i reciklažnog dvorišta, uvođenje primarne selekcije otpada kao i promene tarifnog sistema radi održivog upravljanja otpadom na teritoriji opštine.

„Ovo je zaista jedan veliki korak koji je naša lokalna samouprava napravila i tek namerava da napravi sa početkom primene primarne selekcije otpada. Nije lako promeniti kompletan sistem upravljanja otpadom u celoj opštini odjednom“, kaže Vera Blagojević, koordinator Projekta i dodaje: „To je izazov kako kažu naši švedski konsultanti, ali oni veruju u nas. Dosta smo radili i unapred. Očekuju nas sada i radionice sa upravnicima stambenih zgrada, sa agencijama za održavanje apartmanskih zgrada na Zlatiboru, kao i mnoštvo radionica sa raznim kategorijama građana.“

Da je dosta urađeno na realizaciji Projekta potvrđuje i švedski ekspert u oblasti upravljanja otpadom. Međutim, Čajetina će se, naglasio je Per -Olof Halberg, u narednom periodu suočiti i sa velikim izazovima.
„Jedno od glavnih izazova koje ja vidim je veliki broj i veliki protok turista u naseljima Čajetina i Zlatibor. Ovaj protok turista u tolikom broju predstavlja problem zato što ovaj vid primarne separacije još nije zaživeo u drugim delovima Srbije pa svi koji dolaze u ovu sredinu moraju, pre svega, da nauče te postupke i modifikuju ponašanje.“

Deo sastanka bio je posvećen istraživanju zadovoljstva korisnika komunalnih usluga, pripremi plana održive urbane mobilnosti i saradnji sa Programom podrške infrastrukturnim projektima zaštite životne sredine – EISP 2, koji takođe finansira Švedska. Nakon sastanka organizovana je i terenska poseta budućim lokacijama reciklažnog dvorišta i kompostane, kao i izgrađenoj transfer stanici i reciklažnim dvorištima.

Opština Čajetina imala je sreću da joj u isto vreme budu odobrena dva švedska projekta. Jedan koji se odnosi na pomoć lokalnim samoupravama na putu ka EU u oblasti zaštite životne sredine i drugi pkoji se odnosi na primarnu separaciju otpada, kojim je našoj opštini obezbeđena oprema: 1 kamion autosmećar zapremine 16 m kubnih, 5936 kanti zpremine 240 litara za suvu frakciju otpada i 40 žutih kontejnera za staklo zapremine 1,1 m kubnih. Oba projekta došla su u pravo vreme, ozbiljno je pristupljeno upravljanju otpadom, te se očekuje da će tako i biti prilikom primene u praksi.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button