Društvo

Rehabilitacijom puta od Zlatibora do Borove glave biće povećana bezbednost saobraćaja

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić je danas sa predsednikom opštine Čajetina Milanom Stamatovićem obišao radove na deonici magistralnog puta od Zlatibora do Borove glave.

„Veliko mi je zadovoljstvo što mogu da u svakoj opštini u ovom kraju, u Čajetini, Novoj Varoši i Priboju, da pokažem šta smo uradili u prethodnom periodu. Na teritoriji opštine Čajetina smo ukupno uložili 870 miliona dinara u puteve i za najveću i najozbiljniju saobraćajnicu u ovom kraju, od Zlatibora do Borove glave, smo predvideli 556 milion, za radove u dužini od 14 kilometara. Do sada je završeno nešto više od sedam kilometara, a ostatak će biti završen do juna sledeće godine“, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić prilikom obilaska radova na toj deonici magistralnog puta od Zlatibora do Nove Varoši.

Vesić je dodao „da se radi i put za Ponikve koji će biti značajan za sve turističke sadržaje koji se ovde grade kao što su gondola, golf teren i sve ostalo što predsednik Stamatović namerava da uradi, za šta će biti neophodan aerodrom. Takođe, radili smo obilaznicu oko Zlatibora u dužini 9,6 kilometara i do sada je završeno oko 2,5 kilometara i nastavljamo da radimo sledeće godine“.

„Nastavićemo da radimo na teritoriji opštine Čajetina i očekuju nas radovi na rehabilitaciji puta od Sušice do Zlatibora, u dužini od nekih osam kilometara i vrednosti radova od oko 400 miliona dinara. Kada završimo radove do Borove Glave, nastavljamo sa rekonstrukcijom puta do Nove Varoši. U narednih četiri godine magistralni put preko Zlatibora do Nove Varoši će postati lokalni put tj. njime se neće kretati kamionski saobraćaj. Sledeće godine počinju radovi na delu autoputa od Požege do Duge Poljane i dalje prema Crnoj Gori, a dali smo nalog da se projektuje i brza saobraćajnica od Nove Varoši do Duge Poljane. Sa druge strane, kada budemo počeli da gradimo deo autoputa od Požege do Kotromana, koji će imati izlaz ka Zlatiboru kod Sušice, put preko Zlatibora ka Novoj Varoši neće imati ovoliko opterećenje.“

Foto: Opština Čajetina

„Kada rehabilitujete put i kada izgradite novi put, to znači razvoj turizma i razvoj lokalnog biznisa, to znači nove investicije, jer nijedan investitor ne želi da dođe tamo gde nema dobrog puta i brze pruge. Nove investicije znače nova radna mesta, što dalje znači viši životni standard i tako se kroz izgradnju saobraćajne infrastrukture podiže domaći bruto proizvod i podiže se Srbija. U prilici smo da rastom BDP-a sustignemo razvijene evropske zemlje i to radimo kroz izgradnju saobraćajne infrastrukture što je osnova za dalji privredni rast“, zaključio je Vesić.

Radovima na deonici Zlatibor Borova Glava je predviđena zamena dva sloja asfalta i podloga na mestima gde to bude bilopotrebno. Predviđena je i izgradnja tri kružna toka u blizini Zlatibora koji će poboljšati bezbednost na skretanju za Tornik, na skretanju za Zlatibor i na skretanju za selo Sirogojno. Glavni rezultat realizacije ovog projekta će biti poboljšanje bezbednosti tj. preglednosti u strmim usecima.

Predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović je ovom prilikom naglasio da su sva ulaganja vlade i ministarstava veoma značajni za opstanak naroda na ovim prostorima.

„Regionalno povezivanje je veoma značajno, jer ne možemo da pravimo granice na teritorijama pojedinih opština već moramo da se povezujemo. Sve što smo zajedno uradili sa vladom i ministarstvima pokazuje da ovaj kraj ima budućnost, da ovde vredi ulagati i da ove saobraćajnice povezjuju ljude i stvaraju povoljan ambijent za dolazak i stranih investitora“, rekao je predsednik Opštine Čajetina.

Stamatović je dodao da su se „Opština Čajetina i čitav ovaj kraj opredelili za razvoj turizma i poljoprivrede kao dve komplementarne grane koje mogu da se dopunjuju“. „Jedan od važnih uslova za to je i da imamo dobre regionalne i lokalne saobraćajnice koje su u nadležnosti lokalne samouprave. Na lokalu moramo da se ujedinimo, da se udružimo, jer je to jedini put i način kako može da se razvija i unutrašnjost Srbije, da se Srbija decentralizuje i da se ulaže u ove krajeve kao što je Zlatiborski okrug. Sa projektima u najavi on će sigurno imati budućnost i perspektivu“ rekao je Stamatović.

„Prema broju gostiju i prema rezultatima koje ovde ostvarujemo i ta regionalna infrastruktura mora biti dostupna svim građanima i ona mora da bude bezbedna. Deonica puta na kojoj se sada nalazimo nije rekonstruisana od momenta izgradnje, tj. preko 30 godina. Ovom rehabilitacijom će se svim putnicima obezbediti dodatna bezbednost i komfor. Na deonici od Krsta do Jokine ćuprije je bilo bezbroj udesa, tako da će ova rekonstrukcija obezbediti jednu sigurnost svim putnicima koji prolaze preko Zlatibora i odlaze za crnogorsko primorje. Ostaje nam još samo da rekonstruišemo deonicu od Sušice do Zlatibora i nadam se da ćemo to uraditi naredne godine.“

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

pogledajte i
Close
Back to top button