Društvo

STAMATOVIĆ: Posle radova na Zlatiboru, obimni planovi za razvoj Čajetine

PREDSEDNIK OPŠTINE ČAJETINA, O NOVIM PROJEKTIMA ZA NOVI INVESTICIONI CIKLUS

„Kupovinom hale na Zlatiboru, rekonstrukcijom hale u Čajetini, izgradnjom gondole, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, uspeli smo da velike investicije završimo i nećemo ih više imati u budžetu. Ostaje nam da se u narednom periodu okrenemo projektima o kojima već godinama pričamo i onome što nas godinama čeka, a to je, pored ostalog, spajanje Zlatibora i Čajetine preko Kaldrme. Predstoji nam izrada projektnih rešenja na tom planu. Ideja je takođe da se uradi staza sa odmorištima od Jevrejskog brda na Zlatiboru, pa do Čajetine, kako za
pešake, tako i za bicikliste. Očekuje nas i u Čajetini posao koji smo uradili na Zlatiboru, a to je rešavanje fekalnog kolektora i odvođenja površinskih voda”, ovako u razgovoru za novembarski broj „Zlatiborskih vesti“, kaže Milan Stamatović, predsednik Opštine Čajetina, najavljujući nove projekte i nove poslove, a posle ozbiljnih investicionih ulaganja na Zlatiboru koja se krajem ove godine privode kraju.

Onlajn izdanje ovog biltena možete da pročitate OVDE.

„Kako smo na Zlatiboru pojedine zapuštene prostore, uz pomoć investitora, a bez novčanih ulaganja, uspeli da stavimo u funkciju, tako ćemo uraditi i u Čajetini. Primera radi, pored benzinske pumpe na Zlatiboru, na mestu gde je praktično bila deponija, napravljen je fudbalski stadion. Ili, kod hotela “Tornik”, napravljena je  saobraćajnica, gde će nakon poravnanja tla moći da se napravi još nekoliko sportskih terena“, kaže Stamatović.

Planovi da se Čajetina širi prema Šipoviku, Mušvetama, Sušici

Po njegovim rečima, ideja je da se u Čajetini, niz reku Balašicu, od naselja Šipovik, Klanice, zacevi rečica, da se taj prostor naspe, poravna i da se spoji potez od benzinske pumpe u Čajetini koji bi takođe bio zacevljen i proširen.

„Time bismo stvorili mogućnost da se Čajetina širi prema Šipoviku, Mušvetama, Sušici i Jevremovićima,  naseljima koja je okružuju. Uradili bismo fekalni kolektor od Klanice, da bi se otpadne vode izvele van naselja. Predstoji nam u narednoj godini i izrada projekta za postrojenje za preradu otpadnih voda na lokaciji Sušica. To je planirano i našim Prostornim planom. Radi se na tome da se obezbedi građevinska dozvola, da se fekalni kolektor pripremi za odvođenje otpadnih voda prema postrojenju za preradu. Predstoje nam ozbiljni poslovi za uređenje Čajetine“, kaže Stamatović.

On podseća da ono što godinama nije urađeno jeste i stavljanje u funkciju igrališta Glavica u Čajetini.

Foto: Bilten Zlatiborske vesti/oktobar 20

„Namera nam je da potez od sportske dvorane u Čajetini prema Glavici stavimo u funkciju sportskih sadržaja, uz mogućnost izgradnje bazena. Čajetina sa brojem stanovnika i sa izgradnjom stambenih zgrada može da se razvija u ozbiljno turističko mesto, ali i da bude podrška Zlatiboru i seoskim mesnim zajednicama kao administrativno sedište. Planiramo i sredstva za izmeštanje trafo stanice i dalekovoda koji su u neposrednoj blizini hale u Čajetini, na neadekvatnom mestu, tačnije idu preko naseljenog mesta, što je i bio razlog zašto već nismo počeli da razvijamo ovaj deo naselja. Sa Elektrodistribucijom je već postignut dogovor, Opština će delom finansirati taj posao, a oni će odraditi stručni deo kako bi se trafo stanica pomerila na lokaciju u blizini magistralnog puta, gde bi najmanje smetala. Nadamo se da će i nadležna ministarstva imati razumevanja, jer je ovo važno uraditi iz bezbednosnih razloga. Glavica bi bila centralno mesto sportskog kompleksa kome bi se nakon ovih intervencija moglo prići sa više strana“, kaže Stamatović.

Novim instalacijama zaštićeno jezero

Predsednik opštine podseća da lokalne vlasti, kao što je i obećano građanima i turistima, privode kraju radove na uređenju samog centra Zlatibora i pristupnih saobraćajnica, vodovodnih i kanalizacionih instalacija za odvođenje površinskih voda koje su se slivale u sam centar Zlatibora i u jezero.

„To je bio jedan obiman posao, kao i rešavanje pitanja izmeštanja kolektora iz Tržnog centra. Kroz postojeću saobraćajnicu pored hotela „Dunav“, prema apartmanskom kompleksu „Kalman“ i dalje do postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, uspeli smo da saniramo sve što je do sada pravilo problem. Novim instalacijama zaštitili smo jezero i postojeće objekte u centru Zlatibora, tako što smo površinske vode odveli van naselja. Radilo se na odvajanju kišne i fekalne kanalizacije, jer je većina vlasnika privatnih objekata uključila svoje oluke i odvode kišnice u fekalni kolektor. Najveći deo posla u samom centru je završen, ostalo je još da završimo električne instalacije za osvetljenje, fontanu u jezeru, instalacije za klizalište na jezeru, što ćemo završiti na proleće“, reči su Stamatovića.

Mnogo je posla, nastavlja Stamatović, urađeno i na obezbeđivanju pristupnih saobraćajnica prema ugostiteljskim objektima u samom centru.

„Automobili neće moći da ulaze na Kraljev trg, ali će Javno komunalno preduzeće nabaviti električne automobile koji će služiti za snabdevanje namirnicima ugostiteljskih objekata, a uporedo i za iznošenje smeća i otpada iz samog centra. Privodi se kraju najveći deo posla, završen je i zabavni park za decu, nova trim staza, ali i privremeni objekti za prodaju suvenira. Uz pomoć investitora koji grade na Zlatiboru, veliki smo posao uradili. Investicija u centru izvodi se kroz kompenzacije sa najozbiljnijim investitorima tako da smo na taj način i skratili rokove završetka radova“, kaže Stamatović.

Radilo se i vikendom i noću kako bi građani što manje trpeli

Bilo je poslova, podseća predsednik Opštine, koji su morali brzo da se završe, naročito ako dođe do prekida vodovoda ili kanalizacije, i tada su se izvođači trudili da što pre reaguju i završe radove.

„Kada bi došlo do prekida električnih ili PTT instalacija, sve smo rešavali u hodu. Radilo se i vikendom i noću, ali smo na kraju došli do završetka ovako obimnih poslova. Želim da se zahvalim i ovom prilikom izvođačima i našim javnim preduzećima, pre svega Komunalnom javnom preduzeću “Zlatibor” i Javnom komunalnom preduzeću “Vodovod” koja su uspešno organizovala svoje službe na način da građani ne trpe i ne primete da se izvode neki radovi, a da osnovna infrastruktura funkcioniše“, kaže Stamatović.

Foto: Bilten Zlatiborske vesti/oktobar 20

Ono što predstoji u narednom periodu jeste završetak novih saobraćajnica, iz centra Zlatibora, od autobuske stanice prema hotelu “Tornik” pa prema Vodicama, čime će se lakše ulaziti na Zlatibor iz pravca Nove Varoši, ali i izlaziti iz centra.

„Izgrađena je nova saobraćajnica prema hotelu “Olimp” od centra, iza hotela “Dunav” za prilazak Policijskoj stanici, Pošti i Domu zdravlja, zatim saobraćajnica pored odmarališta “Narcis” do samog Tržnog centra.

To su sve sabirne saobraćajnice koje omogućavaju da se lako uđe i izađe iz centra. Sam centar potpuno drugačije izgleda, na proleće, sa puštanjem svih instalacija za svetlosne efekte, fontanom i klizalištem na jezeru, ozelenjavanjem okoline, novim česmama sa pijaćom vodom, Zlatibor će izgledati poput svetskih turističkih centara“, zaključuje Stamatović.

Pored benzinske pumpe na Zlatiboru, na mestu gde je praktično bila deponija, napravljen je fudbalski stadion.

Tekst je u potpunosti pozajmljen iz BILTENA ZLATIBORSKE VESTI/oktobar 2020

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button