Kultura

Svi zvuci i pokreti Balkana na Kraljevom trgu uz Una Saga Serbiku

Posle veličanstvenog koncerta Simfonijskog orkestra RTS-a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića, u noći kada se navršavalo 128 godina od posete Zlatiboru kralja Aleksandra Obrenovića i interesantnog festivala „Izvorske kapi“ na kome su birani u toku dva dana Prvi glas i Prva harmonika Srbije, večeras je 23. avgusta program „Zlatiborskog kulturnog leta“ nastavljen u sličnom ali ipak specifičnom duhu kroz igračko pripovedanje Una Saga Serbice.

Ova igračka grupa koja postoji već više od 20 godina i iz godine u godinu postiže sve veće rezultate i postignuća u svom umetničkom izražavanju, svoj koncert i nastup na pozornici Kraljevog trga započela je oko  21 čas. U skoro 2 sata igre i plesa, kombinacije tradicionalnih i modernih zvukova, baleta i folklora okupljenoj publici dočarana je sva raznolikost zvukova, okreta i pokreta, ali i narodnih predanja naše zemlje i Balkana, što je i osnovna misija i cilj pod kojim rade i stvaraju.

Večerašnji i prvi nastup na Zlatiboru bio je unikatan muzičko-scenski i igrački performans i na neki način sinteza tri projekta koji su obeleži rad ove igračke trupe, „Igre i zvuci Balkana“, „Banović Strahinja“ i poslednjeg iz 2018. godine „Igra bogova“.

Takođe, u toku večeri okupljeni posetioci zlatne planine i Kraljevog trga mogli su se upoznati sa turističkom ponudom Opštine Ivanjica čija je Turistička organizacija imala ovde promociju i najavu predstojeće „Nušićijade 2021“ koja će se održati od 26. do 29. avgusta.

Da podsetimo „Una Saga Serbica“ je plesna grupa, koja se bavi očuvanjem tradicije na jedan inovativan način. Modernizacijom etno muzike i izvornih igara promoviše autentično nasleđe srpskog i naroda Balkana, a sledeći događaj u okviru “Zlatiborskog kulturnog leta” je 25. avgusta na Kraljevom trgu od 21 čas, muzički festival „Moravski biseri“.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button