Kultura

Tradicija Pesničkih vatri živi na Zlatiboru

Na pozornici Kulturnog centra na Zlatiboru održane su sedme „Pesničke vatre zlatiborske“. Manifestacija koja je prethodnih godina slavila  Ljermontova, Dantea, Šekspira, Milutina Bojića, Vladislava Petkovića Disa, Vuka Stefanovića Karadžića, Desanku Maksimović i Bertolda Brehta. Ove godine upriličena je u čast 160 godina od rođenja Antona Pavloviča Čehova, velikog ruskog  pisca, koji je imao značajan uticaja na našu kulturu i literaturu, a posebno na našu pozorišnu umetnost.

Foto: zlatibor.org.rs

Gotovo da ne postoji pozorište koje nije na svom repertoaru imalo, makar jednog Čehova. Niko u svetu nije u svojoj literaturi zabeležio toliko karaktera i likova kao Čehov. On je bio neprevaziđeni majstor da u jednom gestu i jednoj frazi okarakteriše ličnost. Čehov je u svojim delima, posebno u svojim kratkim pričama otkrivao  ljudske mane i na svoj čehovljevski način im se podsmevao.

Foto: zlatibor.org.rs

Tradicionalno otvaranje pesničkih vatri obeleženo je paljenjem vatre pored Spomenika na Šumatnom brdu. Plamen „Pesničkih vatri zlatiborskih“ na Šumatnom brdu u čast Čehova upalio je ovogodišnji dobitnik Povelje Dragan Jovanović Danilov  pesnik, esejista, prozni pisac i likovni kritičar. U vreme sveopšte životne ugroženosti izazvane pandemijom Povelja je dodeljena pesniku koji iznad svega slavi život, punoću, čulnost i uzvišenost njegove bogomdane snage.

Foto: zlatibor.org.rs
Foto: zlatibor.org.rs

U daljem umetničkom delu programa u Kulturnom centru sa početkom od 18 časova uz poštovanje svih epidemioloških mera, učestvovali su  glumci Užičkog narodnog pozorišta: Divna Marić i Slobodan LJubičić, kao i  novinar i publicista Zoran Jeremić.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button