Kultura

U Galeriji Kulturnog centra na Zlatiboru otvorena izložba “U susret Ruskom caru. Romanovi – carsko služenje”

U prijatnom ambijentu Galerije Kulturnog centra Zlatibor otvorena je izložba „U susret Ruskom caru. Romanovi – carsko služenje“ posvećenu poslednjem Ruskom imperatoru Nikolaju II i njegovoj porodici.

Na otvaranju izložbe posetiocima se obratio otac Ignatije Šestakov, jeromonah iz Sretenjskog manastira u Moskvi. Projekat je nastao sa željom i ciljem da se srpskoj publici približi lik i delo članova poslednje dinastije. Pri tome su se organizatori potrudili da fotomaterijal odaberu polazeći od želje da, pre svega, prikažu lepotu porodice Romanov, njihov svakodnevni život i služenje za dobrobit Otadžbine i svog naroda. Izložbu čine crno-bele fotografije iz istorijskih arhiva i ličnih albuma porodice Romanov. Sa starinskih fotografija pred gledaocem oživljava predstava prave lepote i ljubavi, blagorodstva i svetosti.

Upravo mučenik car Nikolaj i njegova porodica uživaju posebnu ljubav kod srpskog naroda. Buđenje sećanja na carske mučenike posebno je važno u 2018. godini kada se obeležava 100-godišnjica mučeničke končine poslednjeg Ruskog imperatora i njegove porodice, koji su u Ruskoj i Srpskoj Crkvi pribrojani liku svetitelja. Kada je 23. jula 1914. godine Austrougarska postavila ultimatum Srbiji, srpska vlada se iste večeri obratila Rusiji za pomoć. Svega šest dana nakon toga, 30.jula Car Nikolaj II je pozitivno odgovorio na molbu srpske vlade. Austrougarska vojska je tada već napala Srbiju. Rusija, kao zaštitnica Srbije, ušla je nespremna u rat protiv Austrougarske, kojoj se priključila Nemačka. To je bio početak velikog stradanja pravoslavnih zemalja i mučeničke končine carske porodice Romanov. Pored toga, Rusija je tokom Prvog svetskog rata mnogo pomagala Srbiji.

Projekat realizuju Sretenjski manastir iz Moskve, portal Pravoslavie.ru u saradnji sa studiom „Ruski Car“.

Prva izložba fotografija je otvorena avgusta 2016. godine. Tokom prve godine realizovanja projekta, izložba je obišla više od pedeset mesta širom Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Ona predstavlja samo početak i jedan segment projekta koji obnavlja sećanje na cara Nikolaja II i njegovu porodicu.

Izložba će biti postavljena do 21.10.2021.godine, a zainteresovani posetioci mogu pogledati postavku svakog radnog dana, od 10 do 17 časova.

Foto: Opština Čajetina

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button