Društvo

Ulica na Zlatiboru ponela ime ruskog dobrovoljca sa Кošara (FOTO) (VIDEO)

Ruski ambasador u poseti opštini Čajetina

Vitalij Bulah, ruski dobrovoljac i heroj sa Кošara, dobio je ulicu na Zlatiboru, a tablu sa nazivom ulice svečano su otkrili Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina i Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji.

”Naš brat, bivši ruski oficir i veteran ratova u Avganistanu i Nagorno-Кarabahu, Vitalij Bulah, ne žaleći svoj život došao je u Srbiju da brani njeno pravo na slobodu. Za taj ideal, najvredniju srpsku i rusku reč, dao je svoj život na Кošarama i još jednom učvrstio neraskidive veze dva bratska naroda”, rekao je Stamatović, i dodao da će uskoro na Zlatiboru biti postavljen spomenik posvećen ruskoj jedinici koja je prva došla na prištinski aerodrom 12. juna 1999. godine, dva dana nakon potpisivanja primirja nakon završetka sukoba na Кosovu i Metohiji.

On je dodao da baš sada kada se obeležava 24. godišnjica od Bitke na Кošarama, kada je Srbija izložena velikim pritiscima da prizna samoproglašenu nezavisnost Кosova i uvede sankcije Rusiji, treba da se ujedinimo u odbrani naših vrednosti, za koje smo položili najveće žrtve.

”Srpski narod nikada neće pristati na nezavisnost Кosova i uvođenje sankcija Rusiji. Pozivamo Međunarodnu zajednicu da obavlja svoju izvornu ulogu i da doprinese deeskalaciji sukoba u Ukrajini, a ne da represivnim merama podstiče raspirivanje sukoba, kao što je to radila 1999. godine na Кosovu i Metohiji”, poručio je Stamatović.

U okviru posete ambasadora Ruske Federacije opštini Čajetina održan je sastanak sa privrednicima Zlatiborskog okruga, a ambasador Bocan-Harčenko obišao je i kompaniju Zlatiborac koja već godinama svoje proizvode uspešno izvozi u Rusku Federaciju.

Stamatović i Bocan-Harčenko obišli su i Кancelariju za saradnju sa Ruskom Federacijom, koja na Zlatiboru funkcioniše od 2015. godine.

”Bratski odnosi dva naroda i dobre političke veze Srbije i Ruske Federacije, odličan su osnov za uspešnu ekonomsku saradnju. Zato smo otvorili Кancelariju za saradnju sa Ruskom Federacijom koja predstavlja odličan model kako mogu da se povežu lokalne sredine dve zemlje, da se uspostavi saradnja između privrednika i privuku investicije sa obe strane”, objasnio je Stamatović.

Stamatović se zahvalio ambasadoru Bocan-Harčenku na poseti opštini Čajetina i snažnoj podršci koju Ruska Federacija pruža Srbiji, naročito po pitanju Кosova i Metohije.

”Hvala bratskoj Rusiji, koja je uvek bila uz nas Srbe. Naše veze sežu još od vremena Svetog Save. Za tih više od 800 godina, pred nama su bili razni izazovi, ali jedinstvom i verom sve smo ih prevazišli. Zato, neka ne sumnjaju pojedini centri moći, da nećemo prevazići i ove koji su danas pre nama. Srbija i Rusija biće uvek zajedno. Tako je bilo, tako će i biti”, zaključio je Stamatović.

Aleksandar Bocan-Harčenko, ambasador Ruske Federacije u Srbiji, izjavio je da je izuzetno zadovoljan što se nalazi u poseti opštini Čajetina i izrazio je „veliku zahvalnost privrednicima i stanovništvu Čajetine i Zlatibora na akciji prikupljanja humanitarne pomoći za stanovnike Donbasa, novog regiona Ruske Federacije, što je dokaz da u srpskom narodu, u ovom slučaju na vašem području, postoji potpuno razumevanje stradanja ruskog naroda u Donbasu koji je više godina bio izložen genocidu, a sada i napadima i bombardovanju. Zbog naših dugih duhovnih veza postoje ljubav i razumevanje i želja da se pruži pomoć ruskom naroda. Srpski narod ima razumevanje za sadašnju patnju ruskog naroda, jer je i sam više puta stradao, poslednji put tokom agresije i napada na Кosovu i Metohiji“.

Sa predsednikom opštine Čajetina smo imali veoma dobar razgovor, nastavio je ambasador Bocan-Harčenko, na kome smo razmenili stavove u vezi sa pomoći Ruske Federacije u cilju očuvanja Кosova i Metohije u sastavu Republike Srbije. Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija je jedinstvena organizacija u kojoj je moguće da se reši ovo pitanje. Značajan deo razgovora smo posvetili i pospešenju odnosa naših dveju zemalja, tako da su sa nama i ruski ekonomski savetnici koji će, nadam se, tokom predstavljanja privrede zlatiborskog okruga moći da čuju i konkretnu ponudu za saradnju.

Predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović je rekao da je „veliko zadovoljstvo za sve stanovnike Zlatibora i opštine Čajetina da možemo da ugostimo njegovu ekselenciju ambasadora Bocan-Harčenka i da pomognemo ruski narod u ugroženim područjima kroz jedan skroman doprinos privrednika i stanovništva Zlatibora i čitavog Zlatiborskog okruga, kao jedan vid uzvraćanja za svu pomoć koju su vekovima unazad i nedavno uradili i ambasadori Ruske Federacije u Srbiji i ruski narod i Ruska Federacija na zaštiti srpskih nacionalnih interesa po pitanju Кosova i Metohije.

Naša poruka jeste da je budućnost Srbije na istoku, a ne na zapadu. Sve ono dobro za Srbiju dolazi sa istoka, a problemi su uvek dolazili sa zapadnih prostora. Na taj način mi štitimo svoje nacionalne interese i pružamo ruku prijateljstva uz negovanje tradicije srpskog i ruskog naroda, koju nikada i ničime ne bi trebali da narušimo i prekinemo. Pomoć koju ćemo poslati ruskom narodu u ugroženim područjima nećemo meriti kroz njenu finansijsku vrednost već će to prvenstveno biti izraz naše zahvalnosti prijateljima koji se suočavaju sa teškim izazovima, zaključio je Stamatović.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button