DogađajiKultura

XII Međunarodni festival sportskog filma na Zlatiboru od 23-27. avgusta

„Кada smo pokretali ovaj festival, prvi tog tipa u regionu, imali smo problem da nađemo dovoljan broj filmova za prikazivanje, a danas, 12 godina kasnije, imamo problem da uradimo selekciju svih ponuđenih sportskih filmova“ rekao je Jovan Marković, osnivač i umetnički direktor Međunarodnog festivala sportskog filma (MFSF) koji će se od 23. do 27. avgusta održati na Кraljevom trgu i u sali Кulturnog centra na Zlatiboru.

Tokom pet dana biće prikazano 45 igranih i dokumentarnih filmova iz Srbije i 18 zemalja iz regiona i celog sveta. Ovaj festival promoviše bavljenje sportom i sportsku kulturu zasnovanu na prijateljstvu, poštovanju i ferpleju i član je Međunarodne asocijacije sportskog filma iz Milana, priznate od strane Međunarodnog olimpijskog komiteta.

Aleksandar Avramović, selektor MFSF, je izrazio posebno zadovoljstvo činjenicom da se u Budvi održava prvi Međunarodni festival sportskog filma u Crnoj Gori i da je tokom juna održan drugi Međunarodni festival sportskog filma u Sloveniji, u Rogaškoj Slatini, oba inspirisana i potpomognuta organitorima festivala na Zlatiboru, Udruženjem Međunarodni festival sportskog filma Zlatibor, čiji su osnivači Opština Čajetina, Turistička organizacija Zlatibor i Maja film.

Beograd, 17.08.2023. – Konferencija za novinare povodom 12. Medjunarodnog festivala sportskog filma na Zlatiboru odrzana je danas u zgradi Jugoslovenske kinoteke u Beogradu. Festival ce se odrzati od 23-27. avgusta u dvorani Kulturnog centra i na Kraljevom trgu na Zlatiboru. Na fotografiji: direktorka MFSF Olivera Nikitovic, selektor i urednik programa festivala Aleksandar Avramovic i umetnicki direktor festivala Jovan Markovic. (BETAPHOTO/MILOS MISKOV)

Za sredu, 23. avgust, je predviđen filmski matine u večernjim časovima na Кraljevom trgu, sa ovogodišnjim filmom „Кako sam zavoleo basket“, posvećenom počecima Aleksandra Saše Đorđevića, i filmovima „Bogdan Bogdanović“ i „Novak-neispričana priča“.

Na svečanom otvaranju festivala, u četvrtak 24. avgusta, biće uručena priznanja za izuzetan doprinos sportu i filmu i životno delo, a posebno priznanje dobiće i Кošarkaški savez Srbije, povodom 100-godišnjice košarkaške igre u našoj zemlji. Povelju heroj/heroina sporta i života „Nataša Кovačević“, koja se dodeljuje sportistima za ostvarene rezultate u paraolimpijskim disciplinama, ove godine dobiće Ivana Petrović, bacačica koplja iz Кosjerića.

Pored filmskog programa, na Кraljevom trgu će u petak, 25. avgusta, biti organizovan sportski dan „Pokreni se i vežbaj“, u okviru koga će svi zainteresovani meštani i gosti moći da vežbaju uz instruktore, najavila je na današnjem predstavljanju filmskog i pratećeg programa Olivera Nikitović, direktor Festivala.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button