DogađajiKultura

5. Festival klasične muzike „ZLATNI ZVUCI“ na Zlatiboru 26-30. avgust

Prof. Boris Kraljević, umetnički direktor festivala i pijanista međunarodnog ugleda uz pratnju Festivalskog kvarteta, otvoriće u subotu, 26. avgusta, jubilarni, peti festival klasične muzike „Zlatni zvuci“ na Zlatiboru, koji će trajati do srede, 30. avgusta.

U toku pet dana trajanja festivala, publika će imati mogućnost da se prepusti zlatnim zvucima i virtuoznom izvođenju dela slavnih kompozitora poput Šuberta, Štrausa, Mocarta, Bizea, Dvoržaka, Ramoa, Belinija, Verdija i savremenih srpskih kompozitora.

U nedelju, 27. avgusta prisutni će imati priliku da uživaju u čarobnom glasu sopranistkinje Sonje Šarić, koja će uz pratnju pijaniste i direktora festivala, Dušana Aksentijevića, izvesti odabrane operske arije i solo pesme.

Flautistkinja Anđela Bratić i pijanistkinja Sanja Vukosavljević Milenić održaće koncert u ponedeljak, 28. avgusta, a na repertoaru će biti dela kompozitora Frederika Šopena, Roberta Šumana i drugih umetnika.

Tenor Stevan Karanac će u utorak, 29. avgusta uz pratnju pijaniste, Žarka Golubovića izvesti koncert pod nazivom „Tutto Verdi“, posvećen italijanskom kompozitoru Đuzepe Verdiju.

Poslednjeg dana festivala, nastupiće Meštoviti hor Umetničkog ansambla Ministarstva odbrane Srbije „Stanislav Binički“.

Festival okuplja, na jednom mestu, ljude iz različitih kulturnih sredina, različitog uzrasta, nivoa obrazovanja, materijalnih mogućnosti i takvom razmenom različitosti stvara veoma interesantno i plodno tlo u sredini u kojoj je realizovan. Na taj način direktno utiče na obogaćivanje ponude i potreba u oblasti kulture, obrazovanja, kao i turističke ponude Zlatibora.

Festival klasične muzike „Zlatni zvuci“ je značajan kako u kulturnoj ponudi Opštine, tako i za realizaciju krajnjeg cilja: pomoć i podrška stvaranju novog kulturnog jezgra koje će okupiti umetnike, gradjane i turiste, promovišući kulturu i umetnost. Od ove godine, podršku festivalu je, pored istaknutih kompanija i medija, pružio i Srpski filantropski forum, krovna organizacija donatora koja okuplja kompanije, fondacije i organizacije, sve one koji ulažu u opšte dobro u zajednici u kojoj deluju i posluju i neguju filantropiju i njene vrednosti.

Podrška Foruma festivalu je da poveže sa članicama, potencijalnim sponzorima, ali i da stvori bazu za naredne godine kada bi festival mogao da ima i filantropsku komponentu, za podršku mladim talentima i muzičarima, prikupljanje sresdstava za ulaganje u kulturu, stipendije itd.

Termin održavanja festivala klasične muzike „Zlatni zvuci“, već pet godina je mesec avgust, na Zlatiboru, u holu Hotela “Palisad”. Svi koncerti su besplatni za posetioce.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button