Društvo

Agro biznis centar, primer za celu Srbiju

Opština Čajetina sa 16 hiljada stanovnika, od kojih oko 65 odsto predstavlja seoski živalj, ima oko dve hiljade registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

To je brojka koja varira, ali oko hiljadu gazdinstava je, uslovno rečeno, aktivno, odnosno ima ulaganja.

Marko Marić, foto: Opština Čajetina

Opština Čajetina svake godine opredeljuje vrlo ozbiljan budžet za direktne podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji, tako da smo ove godine, kao i prethodnih, na raspolaganju imali nekih 40 miliona dinara koji će biti realizovani kroz tri javna poziva, od kojih će poslednji biti završen do sredine novembra. To potvrđuje da su mere tj. direktni podsticaji dobro opredeljeni, a da proizvođači žive u selima i da ulažu u svoja gazdinstva – izjavio je Marko Marić, direktor Zlatiborskog eko agrara

Mislim da će i naredne godine agrarni budžet biti u istom obimu, podvukao je Marić, a posebno bih pomenuo investicioni deo budžeta odnosno sve ono što radimo u cilju formiranja budućeg Agro biznis centra, čija će lokacija biti u Кrivoj Reci.

Nabavljena je mehanizacija sa svim propratnim mašinama adekvatna za zlatiborsko brdsko-planinsko područje, koja stoji na raspolaganju svim stanovnicima opštine kojima je to potrebno i to po subvencionisanim cenama. Projekat Agro biznis centra na teritoriji opštine Čajetina je jedna inovacija u Srbiji, odnosno za sada je to jedini projekat tog tipa na teritoriji cele države.

Imali smo pozive koje smo uspešno realizovali i od poljoprivrednika sa teritorije okolnih opština, i mogu reći da posedujemo stručan kadar koji kao savetodavci ili konsultanti mogu dati preporuku za način obrade zemlje, za izbor semena, za ustanovljavanje plodoreda, za izbor sorti. Sa strane struke postoji mogućnost da svaki zahtev realizujemo i sa operativne i sa strane upotrebe mehanizacije, zaključio je direktor Zlatiborskog eko agrara Marko Marić.

 

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button