Istaknute vestiSport

Biciklistički „Čiker“ maraton 2024. stigao na Zlatibor

Biciklistički „Čiker“ maraton 2024. godine danas je stigao na Zlatibor. Drugog dana maratona biciklisti uživaju u vožnji punoj izazova i spektakularnih pejzaža kroz nepregledna prostranstva Zlatibora, nakon čega se posle 10 dana vožnje kroz najlepše predele Srbije i Republike Srpske završava na Palama 2. jula.

Na trasi dugoj 400km biciklisti od Kraljeva prolaze kroz Guču, Arilje, Zlatibor, Taru, Višegrad, Rogaticu, Sokolac i Pale.

Cilj organizacije maratona je sportsko-turistički tj. pored propagiranja biciklizma kao sporta, prevoznog sredstva i zdravog načina života, promoviše i turističke i kulturne potencijale dve zemlje. Ova jedinstvena trka prolazi kroz brdsko-planinske predele, obilazeći pri tom turističke centre, kao I kulturne I druge znamenitosti na tim teritorijama. Zbog blagih uspona i padova terena, vožnja bicikla na Zlatiboru predstavlja pravo uživanje za ljubitelje ovog sporta.

Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor

MTBC ‘’ČIKER’’ iz Kraljeva formiran je 25. oktobra 1996. godine kao udruženje građana sa 16 članova. Danas klub broji oko 50 članova, različite starosne dobi. MTBC ‘’Čiker’’ je prvenstveno formiran kao rekreativni klub, ali je ubrzo formiran i takmičarski deo.

U svetu planinskog biciklizma, MTBC ‘’Čiker’’ je poznat i po organizovanju višednevnih rekreativnih tura. Od 2012. godine MTBC “Čiker”, u saradnji sa turističkim organizacijama iz Srbije i Crne Gore, organizuje “ČikerMTBmaraton” čija trasa kreće iz Kraljeva i završava se u nekom od gradova u Crnoj Gori. Prve godine maraton je bio deo IPA projekta: “Održivi razvoj biciklizma”, koji je proglašen za najbolji projekat prekogranične saradnje u 2012. godini, I finansiran je od strane EU.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button