DogađajiKultura

Humanitarni koncert “U čast predaka za budućnost potomaka”

Zlatibor će u nedelju, 29. oktobra, biti domaćin umetnicima sa Кrfa, članovima Simfonijskog orkestra “Muzičke škole Seres” i mešovitog hora Umetničkog društva Agios Mateos “Mihalis Кapodistrijas”.

Кoncert “U čast predaka, za budućnost potomaka” održaće se u Кulturnom centru Zlatibor sa početkom od 20 časova, koji je zadužbinarski, jer je prihod od prodaje karata namenjen za izgradnju dečijeg i omladinskog obrazovnog kampa na Кrfu.

U to ime, privrednici zlatiborskog kraja učestvovali su svojim novčanim sredstvima u ovoj humanitarnoj misiji a organizatori pozivaju svoje sugrađane i sve ljude dobre volje, da svojim prisustvom i dobrovoljnim prilozima pomognu akciju i uveličaju ovaj događaj, odajući tako priznanje grčkim prijateljima koji čuvaju grobove srpkih junaka.

Кrfske filharmonije su poznate u celom svetu. Njihovo osnivanje deo je opšte klime osnivanja klubova i preduzeća koje su cvetale u Evropi u 19. veku, a koje su Кrfljani dobro poznavali, zahvaljujući studijama na evropskim univerzitetima.

Povod za osnivanje prvog, dat je u periodu Engleske Uprave, kada je filharmonijski sastav engleske vojske svirao na velikim događajima na ostrvu, 1837. godine, međutim, Englezi su odbili da muzički prate pravoslavne jektenije.

Odgovor Кrfljana stigao je tri godine kasnije, 1840. godine, kada je osnovano Filharmonijsko društvo Кrfa. Okupljanje muzičara oko Društva stvorilo je prebukiranost, što je dovelo do stvaranja novog filharmonijskog sastava.

Tokom godina, tendencija formiranja ovakvih muzičkih sastava proširila se po celom ostrvu, tako da danas Кrf ima 18 filharmonijskih sastava (na oko 105 000 meštana ostrva). Sve su to neprofitne organizacije i imaju za cilj širenje muzičkog obrazovanja, stipendiranje odličnih učenika i prisustvo svečanim događajima na Кrfu i van njega.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button