Kultura

Izložba grupe autora  „Trebinje i Hercegovina kao inspiracija umetnika“

Otvaranje izložbe grupe autora „Trebinje i Hercegovina kao inspiracija umetnika“ zakazano je za petak 22. oktobra u Galeriji Kulturnog centra Zlatibor sa početkom u 19 časova.

„Izložba posvećena Trebinju i Hercegovini nastala je u toku 2020. godine kad je ceo svet bio u izolaciji i uglavnom u virtuelnom svetu. Tada je nastala ideja da preko društvenih mreža bude sprovedena promocija kako Trebinja tako i Hercegovine. Iskorišćene su lepote Trebinja, koje su postavljene na društvene mreže, prilikom čega su počeli da se javljaju prvi umetnici iz Ukrajine, Rusije, Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine, Republike Srpske, Hrvatske, Albanije, Turske i NJemačke sa svojim slikama. Očarani lepotom, većina je imala utisak da je reč o bajkovitom kraju. Tako je za dva meseca stiglo za potrebe virtuelne izložbe preko 120 radova od preko 100 umetnika iz celog sveta, a posle te izložbe napisana je i objava da ko želi pošalje svoj rad za potrebe izložbe muzeju“, navode organizatori.

Prema rečima organizatira, stigle su slike od 60 autora, većinom su to bili umetnici iz Srbije (zato se i javila želja da izložba bude u Srbiji).

„Krajem decembra 2020. godine otvorena je izložba i trajala je sve do februara, kada se seli u Gacko u Kulturni centar. Nakon toga, 27. aprila, izložba je otvorena u Narodnom muzeju Pančevo. Kasnije, od 3. avgusta, izložba je postavljena i u Beogradu, u kući Đure Jakšića u Skadarliji. Otvaranje novosadske izložbe bilo je 4. oktobra, a od 22. oktobra ova izložba grupe autora pod nazivom „Trebinje i Hercegovina kao inspiracija umetnika“ se održava i u Kulturnom centru Zlatibor i biće postavljena do 4. novembra. Nakon svih gostovanja, izložba se vraća u Trebinje“.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button