Kultura

KUD „Naš zavičaj“ sa igrama iz zavičaja na Kraljevom trgu

“Zlatiborsko kulturno leto“, prepuno koncerata i raznovrsnih dešavanja, nastavljeno je u znaku folklora na letnjoj pozornici Kraljevog trga. Ovde su nastupili članovi kulturno-umetničkog društva „Naš zavičaj“.

Koncert su otpočeli novom koreografijom „Igre i pesme Kumanovskog polja“. Za domaću publiku i mnogobrojne posetioce Zlatibora izveli su još igre iz okoline Šumadije, Gruže, Niša, i igre Užičkog kraja. Razigrana mladost prikazala je folklor Srbije u punom sjaju, u prijatnoj letnjoj večeri na trgu najposećenije planine.

KUD „Naš zavičaj” osnovan je 2018. godine u Sevojnu. Članovi ansambla su uglavnom mladi iz Sevojna, a ima ih i iz Zlakuse, Krvavaca, Lunovog Sela, Gorjana, Potočanja, Potpeća … Ukupno je oko 100 članova u više postava: rade kroz školicu i školu folklora, mlađi dečji i stariji dečji ansambl, prvi ansambl, veteransko-rekreativni ansambl, mušku i žensku pevačku grupu. Umetnički rukovodilac KUD-a je Dragomir Božović, a sa dečjim grupama rade i asistenti Marko Ristović, Zdravko Čolić i Jovana Savić.

Ovo folklorno društvo neguje narodnu tradiciju i običaje srpskog naroda, ali i tradicije drugih nacija, usmerava mlade u zdrav život bez poroka koje donosi savremeno doba, širi prijateljstva i razvija svest za toleranciju.

Od značajnijih nastupa u “Našem zavičaju“ izdvajaju onaj na 16. Republičkoj smotri amatera folklora Srbije u Gornjem Milanovcu 2018.godine, zatim 2019. dve turneje po inostranstvu ( u Ohridu i Turskoj), gde su osvojili 1.mesto na Međunarodnom festivalu folklora u Sarimsakliju. Bili su 2019. organizatori dve manifestacije u Sevojnu: Dečjih folklornih susreta i Susreta veterana i rekreativaca. Sledeći nastup KUD-a je u Bugarskoj na međunarodnom festivalu 24.jula.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button