Kultura

Povelja Pesničkih vatri Matiji Bećkoviću

Na pozornici Kulturnog centra na Zlatiboru 04. oktobra sa početkom u 20 časova održane su osme „Pesničke vatre zlatiborske“. Manifestacija koja je u prethodnim održavanjima slavila LJermontova i Disa, Dantea, Bojića i Šekspira, Bertolta Brehta, Desanku Maksimović, Antona Pavlovića Čehova ovaj put je upriličena u čast 200 godina od rođenja Fjodora Mihajloviča Dostojevskog.

Tom prilikom predsednik opštine Čajetina, gospodin Milan Stamatović, je uručio Povelju znamenitom srpskom piscu i akademiku, gospodinu Matiji Bećkoviću. Upravo on, kao nosilac Povelje „Pesničkih vatri zlatiborskih“ je u 19 časova, upalio veliku vatru na Šumatnom brdu kod Spomenika.


Program u Kulturnom centru Zlatibor počeo je scenom iz jednog od najznačajnijih pozorišnih ostvarenja, predstavom „Idiot“. Monolog je izvela glumica Ivana Žigon, koja je u Moskvi dobila nagradu za najbolju žensku ulogu u pomenutoj predstavi. Svi posetioci ovogodišnjih „Pesničkih vatri zlatiborskih“ su imali priliku da čuju i njeno maestralno izvođenje pesme „Kosovo polje“, čije je stihove sročio Matija Bećković.


U programu su učestvovali i gosti sa Beogradskih međunarodnih susreta književnika koji su uvek prisutni na „Pesničkim vatrama zlatiborskim“. Ove godine su se predstavili sa svojim pesmama u slavu 200 godina od rođenja Dostojevskog i u čast Matije Bećkovića. Govorili su Goran Vračar, pesnik iz Istočnog Sarajeva, Radenko Popović, pesnik iz Crne Gore, kao i Mirjana Ranković Luković, naša zavičajna pesnikinja. Potom su Divna Marić, prvakinja drame Užičkog pozorišta, i Slobodan LJubičić, prvak drame Užičkog pozorišta, govorili delove jedne od naših najlepših ljubavnih pesama, koju je napisao Matija Bećković za svoju ljubljenu Veru Pavladoljsku.

Posebnu pažnju publike tokom ove poetske večeri privuklo je pripovedanje večerašnjeg laureata, Matije Bećkovića, dok su posebne aplauze publike pobrale pesme: „Ovo i ono“, „Bodež“, „Srbija“, „Gospode pomiluj“, „Ćeraćemo se još“.

Manifestacija “Pesničke vatre zlatiborske” je kulturna manifestacija koja doprinosi uspostavljanju neposredne međunarodne kulturne saradnje u oblasti književnog stvaralaštva. Svake godine se održava tokom jesenjih meseci i posvećena je nekom od značajnih domaćih i svetskih pesnika. Ova manifestacija se organizuje u saradnji sa Udruženjem književnika Srbije i Kulturno-prosvetne zajednice, a organizuje se u vreme Međunarodnog susreta književnika. U programu pored domaćih pesnika učestvuju i pesnici iz inostranstva, kao i naši ugledni glumci.

Organizatori manifestacije su opština Čajetina, Turistička organizaciji Zlatibor i Udruženje „Međunarodni festival sportskog filma“.

Više možete pogledati na našem sajtu i sledećem linku
http://www.zlatibor.org.rs/sr/novosti/vesti/Povelja-Pesnickih-vatri-Matiji-Beckovicu/

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

pogledajte i
Close
Back to top button