Stari Zlatibor

Selo dobilo ime po vrsti kruške a njegove domaćice najpoznatije su pletilje – „SIROGOJNO“ (VIDEO)

Selo „Sirogojno“ nalazi se na samo 20-tak kilometara od centra Zlatibora.

U ovom selu živi oko 600 meštana i oni su uglavnom okrenuti poljoprivredi i turizmu. Pletilje iz ovog kraja poznate su po svom zanatu širom sveta. Ipak ovo selo najpoznatije je po muzeju na otvorenom koji prikazuje arhitekturu, organizaciju samih zdanja, način života i rada meštana brdsko – planinskih predela dinarske regije, koji su od davnina naseljavali ove krajeve.

SIROGOJNO: Zlatiborske vesti

Kompleks ovog jedinstvenog muzeja na otvorenom prostire se na pet hektara i ima 50 objekata. Svi ovi objekti nisu od davnina tu i bili već su preseljeni, tj. donet iz obližnjih sela.

SIROGOJNO: Zlatiborske vesti

Svaka od kuća ima svoju postavku sa posebnom tematikom i težnju da na što bolji način predstavi život tadašnjih meštana zlatiborskih sela.

SIROGOJNO: Zlatiborske Vesti

Brojni turisti rado zaviruju u ove odaje jer se obilaskom stiče prava slika života naših predaka.

Kompleks crkve Svetih apostola Petra i Pavla iz XVIII veka i Muzeja na otvorenom stavljeni su pod zaštitu zakona kao kulturno dobro – spomenik kulture od izuzetnog značaja a 2013. godine Muzej je proglašen za ustanovu kulture od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Tekst je deo projekta “Zlatna planina turistički biser Zapadne Srbije”, koji je sufinansiran od Opštine Čajetina, na osnovu konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji te opštine za 2021. godinu.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button