Region

Selo Dobroselica nadomak Zlatibora (FOTO)

Na dvadesetak kilometara od centra Zlatibora nalazi se selo Dobroselica.

U centru sela, okružena visokim stoletnim borovima, od kojih su neki stari skoro 500 godina, smeštena je crkva brvnara, posvećena proroku Iliji. Crkva je izgrađena 1821. godine, a narodna legenda kaže da je podignuta u toku jedne noći, i to tako što pobožni Dobroseličani preneli, na svojim konjskim zapregama, drvenu crkvu sa susednog brda, Crkvine, koju su Turci nameravali da zapale narednog jutra.

{"item":{"showCaptionTitle":true,"showCaptionDescription":true},"lazy":true,"src":"data-src-fg","srcset":"data-srcset-fg"}

Posebnu atrakciju za posetioce predstavlja ikonostas od obojenih dasaka na kome dominiraju prestone ikone Bogorodice i Hrista sa baroknim krunama na glavama.
Na kilometar od centra sela nalazi se Prerast, poznatiji kao Ječmenska pećina. Prerasti predstavljaju prirodne kamene mostove i poslednje stadijume u životu jedne pećine. Pećinski kanal je dugačak 48, širok 12 i visok na gornjem ulazu 12, a na donjem 16 metara. Kroz Prerast protiče mali potočić koji je verovatno i zaslužan za njegov nastanak.

{"item":{"showCaptionTitle":true,"showCaptionDescription":true},"lazy":true,"src":"data-src-fg","srcset":"data-srcset-fg"}

Skoro je napravljen i predivan vidikovac.
U selu Dobroselici su snimani filmovi: “Original falsifikata“, „Crni bombarder“ i „Zivot je čudo“.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button