DogađajiTurizam

Seoski višeboj Jablanica 2023 – 17. Sabor tradicije zlatiborskog kraja

U nedelju, 11. juna 2023. godine, održaće se Seoski višeboj u Jablanici – 17. sabor tradicije zlatiborskog kraja, jedna od najstarijih manifestacija u ovom delu Srbije koja predstavlja takmičenje u starim zanatima, veštinama i sportovima.

Svečano otvaranje višeboja je u 11:00 časova, a kulturno-umetnički program izvešće se u dva navrata – u 10:00 i 15:00 časova.

Skok u dalj, bacanje kamena s ramena, prevlačenje rukom, prevlačenje klička i konopca, zatim skok u vis, puzanje uz banderu – deo su takmičarskih disciplina.

TO Zlatibor promo

Kako su se ručno obarala stabla i strugala brvna pokazaće više ekipa, održaće se i trka konja, a posebno zanimanje vlada za vuču balvana na vlaci volovskom i konjskom zapregom.

Svojevrsna atrakcija Sabora u Jablanici je podsećanje na nekadašnje zanimanje Zlatiboraca – pečenje katrana od luča borova. U subotu 10. juna, u 12:00 časova, biće potpaljena mala katranica u centru sela, koja će se otvoriti i kataran istakati u nedelju u 15:00 časova.

Sabor organizuju Turističko udruženje „Jablanica“, uz pomoć istoimene mesne zajednice na južnim padinama Zlatibora, Opštine Čajetina, Gold gondole, Turističke organizacije „Zlatibor“, Kulturnog centra Čajetina i Komunalnog javnog preduzeća „Zlatibor“.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

pogledajte i
Close
Back to top button