Kultura

Sestre Gobović pesmom zagrejale Kraljev trg

U sredu, 9. avgusta održan je maestralan koncert predivnih vokala “Gobo Sisters Band” na Kraljevom trgu na Zlatiboru.

Domaći sastav koga čine pevačice, sestre bliznakinje, Marija i Marina Gobović i nekoliko multi-instrumentalista koji sviraju tradicionalne balkanske instrumente kao i moderne (frula, truba, perkusije, violina, klavijature i dr.) je inspirisan melodijama iz Srbije, ali i drugih zemalja iz regiona Balkana, bogatim muzičkim nasleđem, koje ovaj bend izvodi u sopstvenim originalnim i savremenim aranžmanima.

Njihov zvuk se može okarakterisati kao i muzički pravac koji se popularno naziva “moderna tradicija Balkana”, “etno-pop” ali i “world music”.

Muzikom se bave od ranog detinjstva, od svoje pete godine života, i dobitnice su više domaćih I inostranih nagrada i priznanja. Pored muzičkog obrazovanja, Marina i Marija, diplomirale su na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu.

Kao samostalni vokalni solisti Sestre Gobović nastupale su dugi niz godina u Kulturno-umetničkom društvu „Branko Cvetković“, na koncertima u inostranstvu, a potom i u okviru brojnih domaćih koncerata, festival i televizijskih emisija.

Foto: TO Zlatibor

Sestre Gobović izdale su pet albuma, različito obojenog zvuka. Pesme su u duhu izvorne muzike sa ritmovima prilagođenim 21. veku i idejom približavanja izvorne muzike i mlađoj populaciji.

Albumi su inspirisani balkanskom muzičkom tradicijom. Modernim ritmovima i etno pop zvukom, izvornu muziku prilagođavaju današnjem vremenu.

Aprila 2016. godine, sa svojim bendom „Gobo sisters“ održale su veliki solistički koncert u Velikoj dvorani Centra Sava u Beogradu pod nazivom „Lepota je u tradiciji. 2013. godine kao specijalne gošće, nastupile su u Guči sa Dejanom Petrovićem , zlatnom trubom Internacionalnog festivala trube u Guči, u okviru koncerta njegovog trubačkog ansambla.

Radio-televizija Srbije – za PGP RTS u okviru izabranih talentovanih pevača za snimanje trajnih muzičkih snimaka za arhiv Radio Beograda, sestre Gobović snimile su pesme koje se trajno čuvaju u arhivu Radio Beograda.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button