Društvo

U toku izrada Plana razvoja opštine Čajetina

Projekat izrade Plana razvoja opštine Čajetina u narednom periodu, kao strateški dokument koji donosi i usvaja Skupštine opštine Čajetina, je u početnoj fazi i trenutno se prikupljaju konkretni podaci o potrebama građana opštine prvenstveno, a zatim i svih ostalih društvenih i investicionih činilaca koji učestvuju u razvoju opštine.

Ovaj projekat finansira Evropska unija kroz program „EU Exchange 6“ i u okviru nacionalnog programa IPA, a uz podršku Stalne konferencije gradova i opština (SКGO) i Regionalne razvojne agencije Zlatibor (RRA Zlatibor). Plan razvoja opštine Čajetina je dugoročni dokument razvojnog planiranja, koji sadrži analizu postojećeg stanja, viziju i prioritetne ciljeve razvoja lokalne sredine koji se žele postići.

Razvojni plan je potrebno uskladiti sa našom planskom dokumentacijom, sa zahtevima i potrebama građana, prvenstveno, ali i potrebama naših javnih preduzeća, ustanova, vlasnika ugostiteljskih objekata, vlasnika građevinskih parcela i investitora, tako da će ovi sastanci i analize na kraju pokazati šta je to najvažnije i u kom pravcu bi trebalo dalje da razvijamo našu opštinu. Кoje su to privredne grane koje bi trebalo istaći, na koje bi trebalo obratiti posebnu pažnju, koji su potencijalni rizici, istakao je predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

Stalna konferencija gradova i opština sprovodi direktnu stručnu pomoć kroz pakete podrške izradi Plana razvoja opštine Čajetina i Aleksandar Marinković, šef odeljenja za strateško planiranje i javne politike SКGO, je naglasio da „je to jedan od najvažnijih dokumenata koje donosi lokalna skupština“.

„Plan razoja opština se donosi na osam godina i služi da utvrdi prioritete lokalne zajednice za budući period i on na planski i sistematizovan način treba da pokaže koji su to najvažniji pravci razvoja, najvažnije mere, ciljevi koji trebaju da se ostvare, metodi i alati kako to da se ostvari. Prvo je potrebno pogoditi potrebe građana. Lokalna samouprava služi da zadovolji te potrebe, da izgradi infrastrukturu za razvoj zajednice i ovaj dokument bi trebalo da ukaže na zadatke i ciljeve da se to ostvari u periodu od narednih osam godina“ zaključio je Marinković.

Foto: Opština Čajetina

U poslednjem delu ovog radnog sastanka stručni saradnik SКGO Nikola Žeželj je predstavio konkretne podatke iz urađene analize stanja na teritoriji opštine Čajetina, a koji će biti ulazni podaci budućeg predloga Plana razvoja opštine Čajetina, nakon čega će on biti upućen na javnu raspravu u cilju iznalaženja što boljih razvojnih rešenja kako za stanovnike, tako i za sve posetioce opštine Čajetina.

Izrada Plana razvoja opštine Čajetina se sprovodi u saradnji sa Ministarstvom finansija Republike Srbije i Republičkim sekretarijatom za javne politike, a u okviru programa su uključeni i Ministarstvo za evropske integracije i Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button