Društvo

Zlatiborska publika uživala u zvucima harmonike i izvorne narodne pesme

Takmičenjem za najboljeg harmonikaša Srbije u Kulturnom centru Zlatibor 23.8.2022. počeo je X Medjunarodni festival harmonikaša „Izvorske kapi – prva harmonika Srbije“, a najuspešniji učesnici predstavili su se publici u revijalnom delu na Kraljevom trgu od 20 časova.

Instrumentalna izvorna muzika jeste poseban vid stvaralaštva i neophodno je da se neguje i čuva od zaborava. Ovogodišnji festival, koji ima za cilj očuvanje tradicionalne narodne muzike, ujedno je imao i memorijalni karakter i održan je u čast prerano preminulog maestra na harmonici Bojana Jovanovića.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Takmičarski deo održan je u Kulturnom centru Zlatibor i odvijao se u nekoliko kategorija: petlići, mlađi pioniri, stariji pioniri, mlađi juniori, juniori i seniori. Stručni žiri koji su činili Vuk Kandić, Milan Jovanović Jabučanac i Goran Milenković odabrao je najuspešnije u svakoj od kategorija. Naglasak je bio na tome da je takmičenje pre svega pedagoškog karaktera i da je glavni cilj medjusobno upoznavanje mladih negovatelja zvuka harmonike, druženje i razmena iskustava. Za najuspešnije u okviru svoje starosne kategorije proglašeni su Kristijan Milenković, Lazar Čutović, Lazar Milić, Nikola Simić, Stevan Nešović. U kategoriji seniora najspešniji je bio Nemanja Radosavljević, koji je ujedno proglašen i laureatom ovogodišnjeg festivala.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

Revijalni deo na Kraljevom trgu otvorio je “Gradski omadinski orkestar” pod upravom Slavka Caleta Mitrovića, uz čiju su se pratnju u nastavku večeri publici predstavili najuspešniji učesnici ovogodišnjeg takmičenja.

Foto: Turistička organizacija Zlatibor

U okviru ovog događaja održano je i takmičenje mladih pevača “Prvi glas Srbije – In memorijam Merima Njegomir”. Članovi žirija ovog takmičenja bili su poznati pevač narodne muzike Ljuba Lukić, vokalni solista i sestra pevačice u čiju se cast održava takmičenje Nina Pavić i izvođač pravoslavne duhovne muzike i tradicionalnih pesama Aleksa Nedeljković. Svi članovi žirija obradovali su publiku na Kraljevom trgu izvedbom poznatih narodnih pesama.

Organizator festivala je udruženje “Izvorske kapi” iz Aranđelovca, a generalni pokrovitelj je opština Čajetina i Turistička organizacija Zlatibor. Sledeći događaj u okviru manifestacije “Zlatiborsko kulturno leto” biće Festival narodne muzike “Moravski biseri” koji će se održati 24.8.2022. godine na Kraljevom trgu na Zlatiboru sa početkom u 20 časova.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button