Turizam

Novi kružni tok i parkirališta na Zlatiboru

Na najposećenijoj planini Srbije poslednji meseci 2022. godine u znaku su velikih radova. Radi se na unapređenju putne i saobraćajne infrastrukture koja je preduslov turističkog razvoja.

Uporedo se izvode radovi na završetku novog kružnog toka na samom ulazu na Zlatibor, pored hotela „Olimp“ i „Agape“ , obilaznici oko Zlatibora i projektu koji se odnosi na označavanje turističke destinacije Zlatibor i odredišta na teritoriji opštine Čajetina.

Novi kružni tok omogućiće olakšan pristup i odlazak sa turističke destinacije. Turistička signalizacija je postavljena na državnim putevima, kao i u samom centru Zlatibora na više lokacija na frekventnim mestima što je od posebnog značaja za potrebe najvećeg broja posetilaca.

Cilj signalizacije je obaveštavanje i upućivanje korisnika do kulturnih, istorijskih, verskih, prirodnih i drugih turističkih odredišta. Iz godine u godinu kako se povećava broj posetilaca i automobila na Zlatiboru, Opština Čajetina, KJP “Zlatibor” i Turistička organizacija Zlatibor  teže da obezbede adekvatno obeležene i uređene parking prostore. Sa tim u vezi, pokrenut je  projekat nadzora i kontrole parkiranja “Oko sokolovo” , pa je obezbeđen veliki broj parking prostora na više lokacija u samom centru i naselju Zlatibor.

Foto: TO Zlatibor

KJP “Zlatibor” Čajetina asfaltiralo je najveći parking prostor na Zlatiboru na potezu od hotela “Olimp”, prema Turističko-rekreativnom kompleksu Zlatibor

Ovaj prostor je površine oko 7000m2 i namenjen je parkiranju putničkih vozila i turističkih autobusa. Napominjemo, u završnoj fazi su i radovi na obilaznici oko Zlatibora ukupne dužine od 9.5km. Ova saobraćajnica će u velikoj meri rasteretiti saobraćaj na Zlatiboru.

Foto: TO Zlatibor
Foto: TO Zlatibor

Turistički centar Zlatibor raspolaže javnim parking prostorima koji se nalaze na nekoliko lokacija u turističkom naselju. Pored javnih parking prostora, na Zlatiboru postoje još dva parkinga gde se naplata vrši na naplatnim rampama.

Plaćanje javnog parkinga vrši se kupovinom parking karte ili slanjem SMS poruke na posebne m-parking brojeve. Obuhvat naplate parkiranja podeljen je u tri zone: plava, crvena i ekstra zona.

Plaćanje putem SMS poruke:

  • Plava zona – SMS na broj 8532 – cena 40 dinara/sat
  • Crvena zona – SMS na broj 8531 – cena 50 dinara/sat
  • Dnevna karta u plavoj i crvenoj zoni – SMS na broj 8533 – cena 500 dinara (važi od trenutka kupovine do kraja tekućeg dana)
  • Ekstra zona – SMS na broj 8534 – cena 100 dinara/sat
  • SMS poruka treba da sadrži samo registarsku oznaku identičnu onoj na vozilu, bez razmaka i specijalnih znakova (primer: UE321LA)
  • Oni koji nisu regulisali korišćenje parkinga moraće da plate doplatnu kartu u iznosu od 1.000 dinara.
  • Parking karte se mogu kupiti na kioscima i ostalim prodajnim mestima na kojima je istaknuto obaveštenje o njihovoj prodaji.

Postoji mogućnost kupovine mesečne karte koja važi samo za jednu registarsku oznaku. Cena mesečne karte u plavoj zoni iznosi 1.300 dinara, u crvenoj zoni 1.600 dinara, a u ekstra zoni 3.200 dinara samo za meštane Opštine Čajetina i firme koje posluju na teritoriji opštine.

Foto: TO Zlatibor

Na Zlatiboru postoji šest javnih parkirališta:

Parkirališta u plavoj zoni:

  • parking ispod crkve (preko puta depadansa hotela Palisad)
  • ulica Miladina Pećinara (drugi iznad pijace)

Parkirališta u crvenoj zoni:

  • ulica Miladina Pećinara (prvi iznad pijace)
  • parking kod restorana Zlatni bor

Parkirališta u ekstra zoni:

  • između zgrade Pošte i Ambulante.
  • početna stanica „Gold gondole“

Parking se naplaćuje svakog dana od 07.00 do 21.00 čas.

Kontrolom i naplatom parkiranja na javnim parking površinama upravlja Javno komunalno preduzeće „Zlatibor“ Čajetina. Više o tome pogledati ovde.

Pored javnih parking prostora, na Zlatiboru postoje još dva parkinga:

  • Parking između hotela “Olimp” i Turističko-rekreativnog kompleksa Zlatibor – cena je 100 dinara po započetom satu.
  • Parking između teniskih terena i jezera (kod restorana Jezero) – cena je 100 dinara po započetom satu.

Na oba parkinga naplata se vrši na naplatnoj rampi.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button