Kultura

Otvorena izložba slika Dušana Starčevića u Kulturnom centru Zlatibor

U Galeriji Kulturnog centra Zlatibor svečano je otvorena izložba akademskog slikara, Dušana Starčevića. Reč je o akvarelima iz tri ciklusa čije su teme voda, svetlost i stene.

Poznavaoci umetnosti u našoj zemlji i u zemljama regiona, već pet decenija odraze svojih emocija traže i nalaze u Starčevićevim slikama. Ovom prilikom, prvi put u prostoru Galerije Kulturnog centra, umetnik se predstavio svojim prepoznatljivim stilom pejzažiste. Na otvaranju, posetiocima se obratila Andrijana Andrijašević, kustos ove izložbe, koja je uz sveobuhvatno tumačenje istoričarke umetnosti Katarine Dogandžić-Mićunović, sve prisutne uvela u likovnu poetiku akvarela.

Foto: TOZ

Ova izložba predstavlja tek deo umetnikovog bogatog opusa, u kojem se dokazao u gotovo svim slikarskim tehnikama. Međutim, postoji nit koja čvrsto povezuje sve faze Starčevićevog rada, a to je doslednost u odbrani slikarstva kao duhovnog čina, kao i stava da je umetnost zasnovana na stalnim promenama. Pored ulja na platnu, a na ovoj izložbi su i dva zlatiborska predela u toj tehnici, u tom vremenu nastao je niz ciklusa akvarela. Ovi akvareli sugerišu nenastanjene predele u kojima je slikar jedini, nevidljivi posmatrač, što ovim delima daje romantičarski ton vizije usamljenog umetnika u prirodi.

„Akvarel je najsenzibilnija tehnika i on me i dalje zbog toga privlači; daje velike mogućnosti. Jeste zahtevna, ali kada prođemo taj period da je savladamo, prihvatimo i da ona nas prihvati, onda nema problema, onda idemo na taj put ka svetlosti, put ka umetnosti“, kaže Starčević.

Slike nisu jedino dobro koje je Starčević posvetio umetnosti. Učesnik brojnih likovnih manifestacija, bio je i među osnivačima nekoliko umetničkih kolonija. Od 2001. do 2008. godine bio je direktor Gradske galerije u Užicu, koja je tokom tog vremena ugostila brojne izložbe vrhunskih ostvarenja slikarstva, grafike i skulpture, dok je Dušanovo slikarstvo tih godina bilo predstavljeno, između ostalog, i na pariskom Jesenjem salonu. Nakon toga umetnik je još nekoliko godina posvetio radu u prosveti, da bi danas slikarstvo ponovo bilo njegov najvažniji posao, u miru i radosti koju možda samo umetnost može da podari profesiji.

Izložba će biti postavljena do 16. februara nakon čega će u Galeriji biti izložena dela Dragoljuba Kaplanovića.

Foto: TOZ

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button