Društvo

Opština Čajetina pionir u selekciji otpada na mestu njegovog nastanka

Sa teritorije kompletne opštine smeće odnosimo na Regionalnu deponiju „Duboko“, koja je realno u velikim problemima, i shvatili smo da bismo u vrlo kratkom roku mogli doći u problem sa prikupljanjem i odlaganjem čvrstog otpada. Zato smo se, u saradnji sa švedskom vladom, odlučili da primenimo projekat selekcije otpada na mestu nastanka i već smo krenuli sa tim.

Napuštamo kontejnerski tip prikupljanja smeća na javnim površinama jer se u kontejnere baca sve i svašta, i već smo velikom broju domaćinstava podelili kante u koje će oni odlagati svoj otpad.

Građani su to dobro primili i shvatili su da će manje plaćati naknadu za odnošenje smeća nego što je to do sada bilo – rekao je predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović najavljujući potpuno nov način prikupljanja otpada na teritoriji opštine.

Građani dobijaju i zadužuju po dve kante, pojasnio je nov način prikupljanja otpada Srđan Pantović, direktor КJP „Zlatibor“. Zelenu od 120 litara za mokri otpad i plavu od 240 litara za suvi otpad.

Кante su čipovane, uz GPS praćenje, i uz poseban program koji ćemo nabaviti, tačno će se znati koje kante, kog dana, u koliko sati su pražnjene. Računi komunalnog preduzeća ka građanima će sadržati sve te podatke i po ovom sistemu će za formiranje cene ka pojedinačnim potrošačima biti bitno koliko je puta kanta pražnjena. Vidim da kod građana to već izaziva pozitivne reakcije.

Da bi građanima bilo jasnije, mokri otpad je onaj koji ne ide na reciklažu tj. to je organski otpad, dok je suvi otpad onaj od plastike, kartona, metala, limenki, koji ide na traku regionalnog centra za upravljanje otpadom gde se obavlja dalja selekcija i nakon toga reciklaža.

Direktor Pantović je dodao da su u centru naseljenog mesta Zlatibor napravljena četiri reciklažna ostrva tj. to su posebni prostori u kojima stoje kontejneri i u kojima se može odvajati suvi i mokri otpad.

„Prepoznali smo da objekti i pretežno poslovni prostori nemaju odgovarajući prostor gde bi mogli da odlože svoj otpad i upravo putem reciklažnih ostrva želimo da im izađemo u susret. Tako prikupljen otpad radnici komunalnog preduzeća odnose u Regionalni centar „Duboko“ gde se obavlja njegov dalji tretman, zaključio je Pantović.

Povezani tekstovi

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back to top button